Nezaboravna stranica istorije: IX crnogorska brigada

Nezaboravna stranica istorije

DEVETA CRNOGORSKA BRIGADA

Formirana je 1. aprila 1944. godine u Dragovića Polju, Gornja Morača od boraca iz udarnih bataljona crnogorskih narodnooslobodilačkih partizanskih odreda. Imala je četiri bataljona sa ukupno 541 borcem da bi krajem oktobra imala preko 1.300 boraca i ušla u sastav 3. divizije.

Prvi komandant je Vojin – Vojo Todorović, general-potpukovnik Jugoslovenske narodne armije i narodni heroj; komesar Milisav Koljenšić; zamjenik komandanta Vojo Đurašević; zamjenik komesara Pejo Raičević i načelnik štaba brigade Dušan Dragović.

Vasilije Pejović, komandant 1. bataljona poginuo je jula 1944. godine u borbama na Veljem Kršu kod Andrijevice.

Rođen je u selu Miljkovac, Piva, Plužine i proglašen je za narodnog heroja.

Deveta crnogorska brigade je učestvovala u svim borbama koje je vodila 3. divizija, a posebno se istakla u reonu Bjelasice od 4. do 10. septembra, protiv djelova njemačke 181. divizije i četnika,  u oslobođenju Berana 15. septembra i Andrijevice 17. septembra.

U oktobru i novembru u nekoliko navrata razbija muslimansku miliciju kod Rožaja i Tutina, oslobađa ova mjesta, prebacuje se u Sandžak, i odavde u reon Kuča i Bratonožića gdje od 29. novembra do 30. decembra, zajedno s Petom proleterskom crnogorskom brigadom vodi teške borbe protiv njemačke 297. divizije 21. brdskog korpusa, koji se preko Kolašina i Sandžaka povlačio za Sarajevo.

Krajem januara 1945. brigade prelazi u Bosnu, učestvuje u sarajevskoj operaciji, potom u sastavu 2. armije nastupa preko Bosanske Krajine i Korduna, učestvuje u oslobođenju Karlovca početkom maja i u gonjenju neprijatelja preko Metlike, Novog mesta, Mirne ka Zidanom mostu.

Vojo Todorović, komandant brigade i Milosav Koljenšić, politički komesar
Štab brigade nakon formiranje u Dragovića Polju

Dizajnirajte ovakav sajt uz pomoć WordPress.com
Započni